Унгария и Полша отвърнаха на френския президент Еманюел Макрон, след като той предупреди източноевропейските държави, че Европейският съюз не е "супермаркет", където те могат да си избират от членството в ЕС това, което им е изгодно, без да се съобразяват с ценностите на Общността, съобщава "Ройтерс".

Макрон направи коментарите си в интервю за европейски вестници преди първото си участие на среща на върха на ЕС откакто стана президент през миналия месец, посочвайки, че за страните, които не зачитат правилата на ЕС, трябва да има последствия.

Макрон предупреди Източна Европа: Европа не е супермаркет

Макрон предупреди Източна Европа: Европа не е супермаркет

"Европа е обща съдба"

Неговите коментари идват на фона на ескалиращия скандал между Европейската комисия и дяснопопулистките правителства във Варшава и Будапеща, които въведоха ограничения срещу съдиите и медиите, които според Брюксел подкопават върховенството на закона и демократичните норми.

"Френският президент е много млад. Той идва тук за първи път", подчерта унгарският премиер Виктор Орбан пред журналисти на срещата на върха в Брюксел.

"Неговото начало (като президент) не беше много обещаващо. Той смяташе вчера, че би могъл да "срита" централноевропейските страни. Тук нещата не работят по този начин", предупреди Орбан.

Макрон плаши със санкции непокорните в ЕС

Макрон плаши със санкции непокорните в ЕС

Говорейки ден преди срещата

Полският премиер Беата Шидло от своя страна обвини Макрон, че е показал антипатията си към централноевропейските страни в медиите.

"Добре е да се говори за факти, не да се използват стереотипи", изтъкна тя.

Ала Макрон, който трябва да се срещне с Орбан, Шидло и лидерите на Словакия и Чехия тази сутрин в Брюксел, получи силна подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел, която обикновено избягва открито да критикува страните от Източна Европа.

"Смятам, че беше важно, че Еманюел Макрон заяви това отново. Германия и Франция са на една и съща страница", коментирала Меркел, след като била запитана за забележките на Макрон.

Европейската комисия започна няколко съдебни процедури срещу Варшава и Будапеща. Някои страни от ЕС искат да бъдат ограничени еврофондовете за източните страни като наказание за действията на техните правителства.

Макрон и източноевропейските държави са в противоречие по редица важни въпроси, които понастоящем се обсъждат в ЕС, включително, че страните от Източна Европа не приемат бежанци, както и за "социалния дъмпинг", при който компаниите наемат по-евтина работна ръка от Източна Европа или преместват производствата си в тези страни, защото са с по-евтина работна ръка.