Полша избира президент. Точно в 07:00 местно време (08:00 българско време) ще отворят повече от 27 хиляди секции за гласуване. Те ще бъдат затворени в 21:00 часа местно (22:00 българско време).

Избирателите ще могат да избират измежду 11 регистрирани кандидати. Съдейки по проучвания на общественото мнение обаче, само двама от тях имат шанс за балотаж.

Той се очаква да се проведе на 12 юли.

Фаворитът в борбата за президентския пост е настоящият полски лидер Анджей Дуда, който се кандидатира за втори мандат. Той се придържа към консервативните възгледи и поведе кампанията си, убеждавайки избирателите, че в контекста на пандемията и кризата, провокирана от нея, това не е моментът за смяна на президента и че страната трябва да продължи реформите, провеждани от управляващата партия "Закон и справедливост" от Ярослав Качински. По време на последните проучвания около 40% от избирателите заявиха готовността си да гласуват за него.

Основният съперник на Дуда - кандидатът от опозиционната партия "Гражданска платформа", кметът на Варшава Рафал Цасковски - набира около 27% от гласовете в проучванията. Той разчита на критиката към действията на своя опонент и правителството, а също така демонстрира по-либерален подход от Дуда, обещавайки да обедини поляците, да даде на гражданите "нова солидарност и равни възможности" и да се справи с екологичния проблем.

В контекста на разпространението на нов тип коронавирус, полските власти въведоха епидемичен режим в средата на март, който все още остава, въпреки факта, че повечето от предишните ограничения вече са премахнати: отворени са търговските центрове, ресторанти, услуги и културни съоръжения.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в републиката до момента е достигнал 33 714, докато 1435 заразени са починали, повече от 19 хиляди души са се възстановили. Въпреки епидемията, избирателната активност се очаква да бъде висока - 60%.

Поради пандемията на коронавируса, президентските избори в Полша се провеждат по смесен принцип - по класическия начин с организирането на избирателни секции и по пощата за карантирани хора и всички след подаване на съответното заявление. В цялата страна 190 хиляди души, получили специални пакети за гласуване, решиха да се възползват от новата възможност.