Полша ще закупи 24 бойни безпилотни летателни апарата "Байрактар" от съюзничката си в НАТО Турция. Това съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак пред полското обществено радио.

Бойните дронове ще бъдат въоръжени с противотанкови снаряди. Полша също така ще закупи пакет за логистика и обучение заедно с летателния апарат. Първите пратки ще пристигнат през 2022 г.

Безпилотните летателни апарати имат способности за нападение и "са се доказали във войни в Източна Европа", отбеляза Блашчак.

Безпилотните самолети "Байрактар" изиграха важна роля за неотдавнашната победа на Азербайджан срещу Армения в конфликта за контрол над Нагорни Крабах.

Сделката трябва да бъде подписана по време на предстоящото посещение на полския президент Анджей Дуда в Турция, което започва в понеделник.

Полските чуждестранни военни договори обикновено отиват за американски компании. През фискалната 2020 г. Полша е поръчала американско военно оборудване на стойност 4,7 млрд. долара според данните на Агенцията за сътрудничество в областта на отбранителната сигурност.