Външният министър на Полша Збигнев Рау подписа дипломатическа нота до Германия относно репарациите за Втората световна война, съобщава "Ройтерс".

По този начин той официализира исканията на Варшава за обезщетение.

Нотата изразява становището на полския министър на външните работи, че страните трябва да предприемат незабавни стъпки за трайното и ефективно уреждане на въпроса за последиците от агресията и германската окупация, заяви Рау на пресконференция.

Говорителят на външното министерство съобщи, че Рау ще повдигне въпроса пред германския си колега Аналена Бербок по време на посещението ѝ във Варшава утре.

По време на войната загиват около шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи, а при въстанието през 1944 г., което взима около 200 000 цивилни жертви, Варшава е сравнена със земята.

Германия отряза Полша за репарации заради ВСВ

Германия отряза Полша за репарации заради ВСВ

Въпросът е приключен, подчертават от германското МВнР

През 1953 г. тогавашните комунистически управници на страната се отказват от всякакви претенции за репарации под натиска на Съветския съюз, чието желание е да освободи от всякакви задължения Източна Германия, която също е съветски сателит.

Управляващите в Полша националисти от партия "Право и справедливост" обаче са на мнение, че това споразумение е нищожно, тъй като тогава Варшава не е била в състояние да договори справедливо обезщетение. От идването си на власт през 2015 г. ПиС превърна пропагандирането на ролята на Полша на жертва на Втората световна война в един от основните стълбове на политиката си за привличане на националистически настроени избиратели.

Войнствените позиции по отношение на Германия, често използвани от партията, за да мобилизира избирателите си, обтегнаха отношенията с Берлин.

В началото на септември Варшава оцени своите загуби от ВСВ, причинени от Германия, на 6,2 трилиона злоти (1,3 трлн. долара) и заяви, че ще поиска репарации.

Германия обаче заяви, че въпросът вече е приключен.

Полша иска репарации от Германия за щети за $1,3 трлн. през ВСВ

Полша иска репарации от Германия за щети за $1,3 трлн. през ВСВ

1 септември бележи началото на войната през 1939 г.

Съгласно проучване, проведено миналата година, 64% от запитаните поляци подкрепят искането на репарации от Берлин за нанесените на Полша щети.

От своя страна германското правителство се противопоставя на всички искания за допълнителни репарации, като настоява, че споразумението "Две плюс четири" от 1990 г., известно още като Договор за окончателно уреждане на въпроса с Германия, е приключило въпроса.

Въпросното споразумение, договорено от бившата Западна Германия и бившата Източна Германия, заедно с Великобритания, Франция, СССР и САЩ, проправя пътя за обединението на Германия и потвърждава границите ѝ.