Полша отзовава 50 от своите посланици като част от усилията на новото проевропейско правителство за подобряване на дипломатическите мисии в труден момент, съобщи външното министерство в сряда. Всички дипломати бяха назначени от предишната дясна администрация, съобщава АП.

В изявление на министерството не се посочва нито един от посланиците, които са отзовани от външния министър Радослав Сикорски. Предишното, евроскептично правителство управляваше осем години, до декември. Министерството съобщи, че решението е одобрено от премиера Доналд Туск и че процедурата е започнала.

В изявлението не се казва кога отзованите посланици ще бъдат заменени, или дали чуждестранни командировки ще бъдат съкратени.

Отзоваването на дипломатите обаче може да не получи одобрението на президента Анджей Дуда, който е свързан с предишното правителство и е критичен към Туск. Ако Дуда не одобри, те ще останат като ръководители на мисии.

Доналд Туск обвини президента, че пази депутати да не отидат в затвора

Доналд Туск обвини президента, че пази депутати да не отидат в затвора

Очертава се трудно съжителство между президент и правителство

В изявлението се казва, че смяната на пратениците е "необходима" и ще послужи за "по-добро, професионално изпълнение на трудните задачи", пред които е изправена външната политика на Полша.

Туск каза, че е изключително важно да има екип от лоялни пратеници в труден момент, когато съседна Украйна отблъсква пълномащабната война на Русия. Той подчерта, че това "не е отмъщение" срещу неговите предшественици.