Полският външен министър Радослав Сикорски призова в четвъртък Конгреса на САЩ да приеме пакета с помощта за Украйна по време на съвместна пресконференция с британския външен министър Дейвид Камерън, цитира думите му Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън и висши служители настояват председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън да подложи на гласуване критично необходимото, според Белия дом, финансиране на Украйна във войната й срещу Русия, на което се противопоставя на бившия президент Доналд Тръмп.

"Бих искал да приемете това като наш общ призив към Камарата на представителите на Съединените щати и лично към председателя Майк Джонсън да подложат пакета от помощи на гласуване в Камарата", каза Сикорски

"Това е решаващо гласуване, което ще повлияе на доверието в САЩ по света", добави той.

Противопоставянето на Тръмп на одобрения от Сената пакет от военна помощ на стойност 95,34 милиарда долара за Украйна и Израел означава, че той може никога да не бъде гласуван в контролираната от републиканците Камара на представителите.

Малка група умерени републиканци заявиха, че работят върху алтернативна версия на законопроекта, която може да спечели подкрепата на Тръмп.

Западното финансиране е от решаващо значение за способността на Киев да отблъсне руските атаки и да поддържа разрушената си икономика, докато войната навлиза в третата си година. Полша и Великобритания са сред най-силните поддръжници на Украйна в нейните усилия да отблъсне руските нашественици.

Лойд Остин обеща подкрепа за Украйна, но без яснота за финансирането

Лойд Остин обеща подкрепа за Украйна, но без яснота за финансирането

Съединените щати няма да се откажат от подкрепата си за Украйна в краткосрочен и дългосрочен план