След думите на руския президент в петък, че Полша планира да окупира част от територията на Украйна, полският премиер Матеуш Моравецки написа в "Туитър", че руският посланик ще бъде извикан във външното министерство, цитира думите му Руската службата Би Би Си.

След Втората световна война СССР, наред с други неща, анексира териториите на Западна Украйна и Западна Беларус, които преди войната принадлежаха на Полша, а Полша получи значителни територии в западната част на страната, които бяха част от Германия преди войната. В петък Путин очерта тези факти по следния начин: "Западните територии на днешна Полша са подарък от Сталин за поляците, дали нашите приятели във Варшава са забравили за това? Ще ви напомним".

"Сталин беше военнопрестъпник, отговорен за смъртта на стотици хиляди поляци. Историческата истина не подлежи на обсъждане", написа Моравецки в събота вечерта.

Руските официални лица и медиите, без да предоставят доказателства, доста често декларират желанието на Полша да анексира част от Украйна. Във Варшава тези думи се наричат ​​лъжи.

Полша мести войници близо до границата си с Беларус за всеки случай

Полша мести войници близо до границата си с Беларус за всеки случай

Поради присъствието на групата "Вагнер" в страната