Журналистът на свободна практика от Испания Пабло Гонзалес е десетата седмица в полски арест, докато прокурорите разследват обвинения в шпионаж, които изглежда са свързани с нахлуването на Русия в Украйна, разкри в. "Гардиън".

Медията разкрива, че Пабло Гонзалес има испанско и руско гражданство. Полските власти смятат, че той е работил за руското военно разузнаване - ГРУ.

Очаква се следващата седмица прокурорите да поискат от съдия допълнително удължаване с три месеца на задържането на Пабло Гонзалес.

Журналистът е работил на свободна практика за медии, сред които испанският телевизионен канал La Sexta, испанската държавна информационна агенция EFE и финансираната от правителството на САЩ "Гласът на Америка".

Искането на прокуратурата трябва да бъде подадено преди 15 май, две седмици преди изтичането на настоящата заповед за задържането му от три месеца. Съгласно полското законодателство Гонзалес може да бъде задържан под стража до началото на съдебния процес, който според адвокатите може да продължи повече от година.

"Пабло Гонзалес е провеждал операции в полза на Русия, възползвайки се от статута си на журналист, който му е позволявал да пътува свободно по света и в Европа, включително в зоните на военни конфликти", твърди говорител на полския министър-координатор на специалните служби.

"Осигурени са огромни доказателства, които сега се подлагат на подробен анализ", заяви говорителят и добави, че Гонзалес е заплашен от 10 години затвор за участие в "дейности на чужди разузнавателни служби срещу Полша".

Приятели и роднини твърдят, че обвиненията са абсурдни, и настояват Гонзалес да бъде съден или освободен незабавно. "Не се съмнявам, че той не е шпионин", казва Хуан Тейшейра, испански журналист, който е пътувал с него в много страни в продължение на десетина години.

Гонзалес, който е роден в Русия и има испанско и руско гражданство, беше задържан, след като агенти на полската агенция за вътрешна сигурност почукаха на вратата на хотела му в граничния град Пржемисъл малко след полунощ на 27 февруари.

Пабло Гонзалес е отразявал бежанската криза и е планирал да направи репортаж и от украинската страна на границата.

Испанският консул във Варшава е запознат и следи развоя на казуса.