Американският държавен секретар Майк Помпео разкритикува банковия гигант HSBC, че подкрепя хода на Китай за налагане на ново законодателство за сигурност в Хонконг, съобщава БиБиСи. 

Помпео заяви, че САЩ застава със своите съюзници срещу китайската "принудителна тактика на насилие".

HSBC, която е със седалище във Великобритания, но е създадена в Хонконг през 1865 г., отказа да коментира забележките на Помпео. Отношенията между САЩ и Китай се влошиха бързо от началото на годината заради Хонконг и пандемията от коронавирус.

Изявлението на Помпео е след като HSBC и Standard Chartered изразиха подкрепа за китайското законодателство за национална сигурност в Хонконг.

САЩ обмислят приемането на жители на Хонконг

САЩ обмислят приемането на жители на Хонконг

Заради китайското законодателство

Той коментира, че подписването на петиция миналата седмица в подкрепа на новото законодателство от изпълнителния директор на HSBC в Азиатско-Тихоокеанския регион Питър Вонг, с която "показва преданост, изглежда печели малко уважение за HSBC в Пекин, който продължава да използва бизнеса на банката в Китай като политически лост срещу Лондон".

Помпео заяви, че САЩ са готови да помогнат на Обединеното кралство, след като се съобщава, че Пекин заплаши да накаже HSBC и ще отпадне ангажиментите за изграждане на атомни електроцентрали във Великобритания, освен ако не се позволи на китайския Huawei да изгради своята 5G мрежа.

Той също повтори, че Вашингтон вижда Huawei като "разширение на надзора на Китайската комунистическа партия".

Висши политици във Великобритания и САЩ вече критикуваха HSBC и Standard Chartered. И HSBC, и Standard Chartered имат седалище в Лондон, но голяма част от печалбите им са в Азия, като Хонконг служи за основна база за техните операции.

В събота "Дейли телеграф" съобщи, че председателят на HSBC Марк Тъкър е предупредил Великобритания срещу забрана на мрежово оборудване от Huawei, твърдейки, че банката може да бъде изправена пред репресии в Китай.

Хонконг достигнал точка, при която Китай трябвало да се намеси

Хонконг достигнал точка, при която Китай трябвало да се намеси

Хонконг се превръща във "възел"