Действията на Световната здравна организация (СЗО) по време на пандемията от новия коронавирус (COVID-19) доведоха до "умрели британци". Това обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео пред британските депутати по време на посещението си в Лондон, информира "Франс прес".

Помпео е казал по време на частна среща с депутати вчера, че СЗО се била превърнала в "политически" орган, като твърдял, че решенията ѝ са били повлияни от споразумение, сключено между шефа ѝ Тедрос Гебрейесус и Китай, което му е помогнало да стане неин директор.

Байдън обеща да върне САЩ в СЗО, ако победи на изборите

Байдън обеща да върне САЩ в СЗО, ако победи на изборите

Американците са в по-голяма безопасност

"Когато ножът опря до кокала, когато СЗО действително беше от най-голямо значение", хора умряха "заради сключеното споразумение", настоял американският първи дипломат.

Помпео беше във Великобритания за срещи с премиера Борис Джонсън и външния министър Доминик Рааб, фокусирани върху Китай, и се срещна с някои депутати от Консервативната партия по време на частно събитие тази сутрин.

СЗО настоя в тази връзка, че отхвърля "атаки ad hominem и безпочвени обвинения".

САЩ започват изтегляне от СЗО

САЩ започват изтегляне от СЗО

По-рано Тръмп го оповести

"СЗО приканва страните да останат фокусирани върху справянето с пандемията, която причинява трагична загуба на живот и страдания", подчерта говорител на организацията.

САЩ обявиха по-рано този месец, че ще се оттеглят от СЗО, обвинявайки я, че е контролирана от Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди вчера, че кризата, предизвикана от новия коронавирус в САЩ, вероятно ще се "влоши, преди да се подобри".

Тръмп призна: Ще става по-зле с коронавируса

Тръмп призна: Ще става по-зле с коронавируса

Американският лидер с първи брифинг за коронавируса от април

"Някои райони на нашата страна се справят много добре", отбеляза Тръмп по време на първата си официална пресконференция за вируса в Белия дом от края на април насам.

Тръмп призова американците да носят маски, за да предотвратят разпространението на силно заразния вирус, който причини смъртта на повече от 141 000 души в САЩ.