Гръцкият премиер Георгиос Папандреу „пожертва" непопулярния си финансов министър и постави основния си вътрешнопартиен опонент на негово място с цел да прокара новите антикризисни мерки, предаде „Ройтерс". Промяната се смята за втория най-добър вариант, след като бившият зам.-шеф на Европейската централна банка Лукас Пападимос отказа да се нагърби с реформата на закъсалата балканска страна.

Междувременно Германия и Франция обсъждат икономическата помощ за Гърция.

Назначаването на бившия военен министър Евангелос Венизелос трябва да гарантира подкрепата на ПАСОК за ключовите повишение на данъците, намаляване на разходите и приватизация, изискани от ЕС и МВФ като условие за отпускане на финансова помощ за страната. Гърция е заплашена от фалит, който би имал големи международни последици.

Предшественикът му Георгиос Папаконстантину, който договори спешния транш от 110 млрд. евро за Атина преди година и се ползваше с международна подкрепа, сега ще оглави екоминистерството.

Според анализатори Венизелос е политически силна личност и може да помогне за стабилизрането на страната. Въпреки това пазарите са все по-сигурни в гръцкия фалит и много анализатори са скептични, че някога страната ще разплати 340-милиардния си дълг.

В Берлин германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози ще се опитат да изгладят различията си по отношение на подхода спрямо Гърция. Финансовите институции са категорични, че ако Гърция не бъде "спасена" и банкрутира, това ще срине Еврозоната.