Украинският президент Петро Порошенко заяви, че е съгласувал "определени" алгоритми за освобождаването на украинската пилотка Надежда Савченко по време на телефонен разговор с Владимир Путин, съобщи РБК.

През март Савченко получи от руския съд 22 години затвор за убийство на журналисти в Донбас. Президентът Порошенко заяви, че е готов да задейства всички възможни инструменти за връщане на украинската военнослужеща Савченко в родината й.

Нееднократно съм казвал, че съм готов да задействам всички възможности, които са под мое разпореждане като президент на Украйна, за по-скорошното завръщане на Надежда Савченко и на другите граждани, заяви Порошенко, цитиран от РИА Новости. Това той каза на съвместна пресконференция с премиера на Дания Ларс Расмусен в Киев.

Украинският офицер Савченко от 17 юни 2014 година се намира на разположение на батальона "Айдар" в района на област Металист Славяносръбския район на Луганска област, където се води скрито наблюдение и се коригира артилерийския огън по участниците на контролно-пропускателния пункт на луганските опълченци с намиращите се мирни граждани, в това число и трима руснаци - кореспонденти на ВГТРК. Двама от тях - Игор Корнелюк и Антон Волошин, загинаха от стрелба.

"Готов съм да изпратя президентския самолет, заедно с мои представители, за да върнем Надежда в Украйна", написа Порошенко в Туитър.

В Кремъл отказаха коментар по повод евентуалната размяна на Надежда Савченко. Телефонният разговор между Порошенко и Путин се състоя на 18 април.

"Съдбата й се обсъжда", заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос съгласен ли е Кремъл с тълкуването на проведения телефонен разговор. От Кремъл съобщиха, че са обсъдени двустранните отношения, регулиране на ситуацията на Югоизточна Украйна. "Засегнат е и въпроса за Надежда Савченко, а така също и съдбата на руските граждани Александров и Ерофеев. Президентите се уговорили, че на Савченко в скоро време ще бъде предоставен достъп до генералния консул на Украйна в Ростов на Дон", заяви Песков.

Той допълни, че по време на разговора Порошенко е подчертал, че Украйна е призовала Русия незабавно да освободи Надежда Савченко.

Руснаците Александров и Ерофеев, които в Украйна наричат "бойци на ГРУ", на 18 април бяха осъдени от съда в Киев на 14 години лишаване от свобода. Савченко бе осъдена от Донецкия градски съд на Ростовска област на 22 години затвор. В същия ден Порошенко предложи да я разменят за руснаците.

През изминалата седмица Путин след прекия ефир, коментирайки пред журналисти възможния обмен на Савченко разказа, че Москва контактува с Киев по тези въпроси, но предложи да не "бягаме напред". "Нашите партньори знаят нашите позиции. По тези въпроси е по-добре да не и изпреварваме събитията", заяви той.