Украинският президент Петро Порошенко обяви, че нямал съмнение, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще откаже да признае анексирането на Крим от Русия и ще си сътрудничи със страната му, съобщава "Франс прес".

"Нито една държава в света, освен, струва ми се, Северна Корея и Венецуела, не признават Крим за руски", изтъкнал Порошенко на съвместна пресконференция с шведския премиер Стефан Льовен в шведската столица Стокхолм.

"САЩ не са Северна Корея. И нека да уважаваме американския народ, САЩ и президента на САЩ", добавил украинският държавен глава.

Запитан относно възможността за "споразумение" между Тръмп и руския президент Владимир Путин за признаването на Крим, Порошенко отговорил: "Аз съм абсолютно сигурен, че новоизбраният президент ще бъде напълно ангажиран в ефективно сътрудничество с Украйна ... несъмнено."

В интервю преди няколко месеца Тръмп загатна, че САЩ може да приемат анексирането на Крим, ако това доведе до подобрени отношения между двете страни, които се намират в остър сблъсък по отношение на Сирия, но далеч не само.

Тръмп, който ще встъпи в длъжност като президент през януари, разкритикува външната политика на настоящия президент Барак Обама по време на предизборната кампания, подчертавайки, че тя е довела до рязко влошаване на отношенията с Русия.