На Корейския полуостров се появява ситуация, предизвикваща сериозна загриженост в целия свят. Руският посланик в КНДР Александър Мацегора коментира пред ТАСС, че положението на Корейския полуостров сега наистина достига до степен на изключително голямо напрежение.

"Работил съм много години в тази страна преминала през различни периоди в своята история, но за да бъда честен, аз не си спомням ситуация, в която чувство за предстоящо бедствие е толкова осезаемо. И разбира се, този, който е тук, в Пхенян, чувства това особено силно. Веднъж, през октомври 1952 г., нашето посолство беше почти напълно унищожено от американски бомбардировки. Няколко души бяха сериозно ранени и двама бяха убити - те са погребани тук, в Пхенян, ние пазим спомена за тях", коментира Мацегора.

Връщайки се към ситуацията на Корейския полуостров, той повтаря, че се надяват на предпазливостта на конфронтиращите се страни и очаква в крайна сметка "да се осъзнаят, на ръба на тази бездна и категорично да изключат военното решение на проблема".

"Настояваме всички партньори да вземат сериозно нашата инициатива. Разбира се, планът може да не е съвършен, всяка програма може да има недостатъци, особено когато става дума за трудната ситуация, в която се оказа Корейският полуостров. Но трябва да започнем отнякъде. Трябва да спрем, да се огледаме наоколо, да разберем, че всъщност вече сме стигнали до критична точка", допълва той.

Обща задача според него е да се избегне катастрофа, коментира, че дори и в кошмар не може си представи какво би станало, ако изведнъж от думи, се прехвърлят към дела.

"Независимо дали ни харесва или не, тези икономически и финансови ограничения, предвидени в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, са обективно най-сериозното възпиращо действие на практика във всички сфери на нашето взаимодействие. Русия, като член на Съвета за сигурност на ООН, трябва да изпълнява и без изключения напълно изпълнява тези изисквания. По друг начин и не може да бъде", коментира руският дипломат.

Посланикът на Русия в КНДР допълва, че възможностите за руско-корейско сътрудничество сега се използват минимално и причина за това са санкциите. Постоянно водят разговори с корейски си партньори, че уреждането на проблема с ядрената ракета, ще доведе до премахването на ограниченията.

Счита, че ще се създаде изцяло нова ситуация, която може да осигури експлозивен растеж на търговията и инвестиционното сътрудничество, както и развитието на отношенията в много други области. Надява се, че в крайна сметка това ще се случи.

Лавров обвини САЩ в неспособност да преговарят

Лавров обвини САЩ в неспособност да преговарят

Загубата на взаимно доверие причинява дълбоко безпокойство