Днес завършва шестмесечното председателство на Германия на Европейския съюз.

От утре председателството на съюза ще бъде поето от Португалия.

В сравнение с останалите шестмесечни председателства на други страни от ЕС, германското - беше едно от най-успешните.

С голям усет по време на преговорите и с голяма доза търпение германският канцлер Ангела Меркел все пак успя да постигне общо решение за изход от кризата с европейската конституция.

Въпреки това постигнатият компромис имаше своята цена - обтегнатите отношения с Полша.

Основният конфликт на тридневната европейска среща на върха беше съпротивата на Полша да приеме новата система на гласуване в Европейския съвет, според която решенията на Евросъюза в бъдеще ще се приемат с мнозинство от 55% от страните членки, които обединяват най-малко 65% от населението в рамките на съюза.

По този въпрос Полша постигна отлагане: вместо още през 2009 г., новата система на гласуване ще бъде въведена едва през 2014 г. с преходен период до 2017 г.

Въпреки това дни след конгреса, германското федерално правителство обяви, че възнамерява да подобри отношенията с Полша.

Федералният министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер от социалдемократическата партия заяви, че въпреки съществуването на някои смущаващи аргументи от страна на Полша, вече е време да се обърне внимание на разширяване на немско-полските отношения.

Германският канцлер постигна още един успех.

Отново през март по време на срещата на върха във връзка с опазването на климатастраните от ЕС се споразумяха за общи конкретни цели.

Използвайки двойното си председателство - на ЕС и на индустриалните държави от Г-8 Германия постигна онова, което в момента е възможно като компромис.

Очаква се по-късно днес на церемония край Бранденбургската врата германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер да предаде на португалския си колега Луиш Амаду председателството на Съюза.