Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал. Това потвърдиха от узбекистанското правителство и парламент, които излязоха с официално съобщение по узбекистанската държавна телевизия.

Погребението му ще бъде в събота в родния му град Самарканд, уточняват световните осведомителни агенции.

Каримов е починал по-рано днес вследствие на мозъчен кръвоизлив. Дъщерята на Каримов - Лола, също съобщи за смъртта на баща си в "Инстаграм".

Каримов не е виждан на публични прояви от 17 август, но правителството му призна чак миналия уикенд, че е болен. В края на миналата седмица той беше приет в болница в тежко състояние след претърпян инсулт.

Ислам Каримов управлява Узбекистан 27 години, като не е допускал съществуването на опозиция и не е ясно кой може да го наследи на поста. Той беше един от най-авторитарните държавни ръководители в Азия. Медиите в страната са строго контролирани от държавата.

Доклад на ООН описва използването на мъчения като „систематично”. Каримов често е оправдавал своята твърда ръка, подчертавайки опасността от ислямския екстремизъм в предимно мюсюлманската страна, която граничи с Афганистан.

Спекулации и информации за смъртта на Каримов имаше през целия ден днес. Турският премиер и световни осведомителни агенции първи съобщиха кончината му за факт.

Узбекските държавни телевизионни канали спряха забавните програми.

Руският президент Владимир Путин определи кончината на Каримов като огромна загуба. Той го определи като "държавник с огромен авторитет и истински лидер".
"Кончината му е огромна загуба за узбекистанския народ, както и за Общността на независимите държави", изтъкна Путин.