Испански съдия е призовал най-малката дъщеря на краля на Испания Хуан Карлос да се яви в съда по обвинения в данъчна измама и пране на пари, съобщава БиБиСи.

48-годишната инфанта Кристина е свързана с бизнес афери на нейния съпруг Иняки Урдангарин, който е разследван за финансови злоупотреби.

Инфантата сега е официално заподозряна и трябва да се яви в съда на 8 март.

Съдията Хосе Кастро, който разследва тази афера още от 2010 г., пренебрегна несъгласието на прокуратурата и обвини 48-годишната Кристина за предполагаеми финансови измами и пране на капитали.

Същият магистрат през 2012 година обвини кралската дъщеря за търговия с влияние, но прокуратурата обжалва и обвинението беше анулирано, отбелязва „Франс прес".

Смята се, че това е първият случай с член на кралското семейство, който трябва да се яви в съда по обвинение в престъпление.

Миналата година имоти, принадлежащи на нейния съпруг, бяха отнети, след като Урдангарин, херцог на Палма де Майорка, злоупотреби с милиони евро от публичен фонд.

Херцогът и неговият бивш партньор Диего Торес са заподозрени в източване на пари, предоставени от регионални правителства за Института Noos с цел организиране на спортни събития. Смята се, че част от парите са свършили в компании, контролирани от херцога и в офшорни сметки.

Херцогът отхвърля обвиненията.

Един от имотите е голяма луксозна къща в покрайнините на Барселона, която принадлежи на херцога и инфанта Кристина. Някои от другите иззети имоти са техни и се намират на Балеарските острови и в североизточната част на Испания.

Измамите са извършени между 2004 и 2006 година, когато херцогът е напуснал поста на ръководител на института.

От декември 2012 година не е разрешено на херцога да участва в официални мероприятия, свързани с кралското семейство.

Инфантата, която е седми претендент за трона и също отхвърля нападките, наскоро се премести в Швейцария с надежда да защити децата си от медийното внимание.

Съдебното обвинение е повдигнато в крайно неприятен момент за краля, който в неделя навърши 76 години и се появи на военна церемония с измъчен вид и подпирайки се с патерици след операция на ханша на 21 ноември, отбелязва „Франс прес"