Повече от хиляда украински военнослужещи, които са се предали в "Азовстал" в Мариупол, са били прехвърлени в Русия. Руската информационна агенция ТАСС цитира свой "източник от правоохранителните органи".

"Повече от 1000 души от "Азовстал" бяха ескортирани до Русия. Правоохранителните органи работят в тясно сътрудничество с тях." Агенцията пише, че в близко бъдеще, след като поведе дознание "очи в очи", следствието планира да изпрати и други военнопленници в Русия.

ТАСС не разполага с официално потвърждение на тази информация; други медии и източници не съобщават нищо в този смисъл.

Руски медии съобщават и че в Москва може да се намират повече от сто души "чужденци, които са се предали в Мариупол".

Последните защитници на Мариупол, които се намираха в обширната територия на комбината "Азовстал", се предадоха в средата на май след продължителна обсада. Повечето от тях първоначално са били транспортирани до места за задържане на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

По данни на руската страна са се предали общо близо 2500 бойци. Според украинците броят на предалите се от "Азовстал" бойци са около 1700.

Украйна заяви, че очаква да ги размени за руски военнопленници и неведнъж украински представители твърдяха, че се водят изключително тежки и сложни преговори. Тази информация не бе потвърдена обаче от нито един руски представител.