Депутатите от Черна гора гласуваха вот на недоверие на правителството, ръководено от министър-председателя Дритан Абазович, съобщи агенция Мина.

Вотът на недоверие към правителството беше подкрепен от 50 депутати, а един се въздържа.

Гласуването беше инициирано от бившата управляваща Демократична социалистическа партия. Партията смята, че парламентът не напредва по въпроса за сближаването с Европейския съюз, съобщава агенцията.

"Нуждаем се от избори и стабилно правителство", заяви депутатът Даниел Живкович, чието предложение предизвика вота на доверие.

Това е вторият вот на недоверие, който депутатите гласуват през тази година. През февруари парламентът на Черна гора гласува вот на недоверие на кабинета на Здравко Кривокапич, който за първи път от 30 години насам беше съставен от опозицията. Новият кабинет беше одобрен едва в края на април.

Оставката на правителството е инициирана от една от партиите в управляващата коалиция - прозападното движение УРА. Тя обясни инициативата си с факта, че настоящият кабинет няма подкрепа в парламента, което води до забавяне на напредъка на Черна гора към членство в ЕС.

Малката адриатическа държава се отдели от Сърбия през 2006 г., но една трета от населението ѝ се определя като сърби, а основната религия е източното православие, представено от сръбската православна църква (СПЦ), припомня "Дойче веле".

Сега, когато нацията е разделена по отношение на доминиращата роля на църквата и връзките на страната със Сърбия, критиците обвиняват СПЦ, че прикрива интересите на съседната държава. Освен това ръководството на СПЦ не признава напълно независимостта на Черна гора.

Прозападните групи в Черна гора виждат в споразумението със СПЦ знак, че Сърбия и Русия упражняват неправомерно влияние в страната им, особено на фона на войната на Русия срещу Украйна.

Предложението дойде само няколко месеца след като вот на недоверие през февруари сложи край на управлението на друго коалиционно правителство.

Засега Абазович вероятно ще продължи да управлява временно, докато бъде взето решение за неговия наследник.