Дясноцентристкото правителство на малцинството на Португалия, водено от премиера Луиш Монтенегро, планира да встъпи в длъжност по-късно във вторник, въпреки съмнения, че може да пребори политическите предизвикателства и да оцелее през тази година, предава "Ройтерс".

Пред правителството стои тежък въпрос, тъй като е изправено пред най-фрагментирания парламент от 50 години на демокрация в страната. Демократически алианс (ДА) спечели изборите на 10 март с малка преднина пред действащата Социалистическа партия (СП).

Със само 80 места в 230-местния законодателен орган, ДА ще се нуждае от подкрепата или на крайнодясната партия Чега, която увеличи четирикратно парламентарното си представителство до 50 депутати, или на лявоцентристката СП, която си осигури 78 места, за да приеме законодателство.

"Шансовете са против политическата стабилност, тъй като правителството има едно от най-малките относителни мнозинства в демокрацията и е изправено пред яростна опозиция от страна на по-силна ултрадесница", каза Андре Фрейре, политолог в изследователския университет ISCTE.

Chega, антиимиграционна партия, чийто бърз възход отразява политическия наклон към десния популизъм в цяла Европа, поиска роля в правителството или дългосрочно споразумение за подкрепа на АД но Монтенегро многократно отказа дори да преговаря.

Несигурната позиция на Монтенегро беше разкрита миналата седмица, когато Чега отхвърли неговия кандидат за председател на парламента, който в крайна сметка беше избран с помощта на СП. От СП обаче предупредиха, че подобна подкрепа е еднократна за деблокиране на парламентарната дейност.

Монтенегро обеща данъчни облекчения за семейства и компании, по-високи пенсии и повишения на заплатите за полицаи, учители и лекари. Той може да прокара някои от тези мерки в парламента с подкрепата на опозицията, но ключовият законодателен акт - и първият му голям тест - ще бъде бюджетът за 2025 г.

Неуспехът да се одобри бюджет в миналото обикновено е водил до предсрочни избори в Португалия и анализаторите очакват ДА да бъде принуден да договори плана за разходите и евентуално други мерки с СП.

"Много ще зависи от майсторството и уменията в преговорите, но не знам дали ще бъде достатъчно, за да одобрим бюджета за 2025 г.", каза Фрейре. Той добави, че всеки очевиден съюз ДА-СП може да увеличи влиянието на Chega на бъдещи избори като единствен лидер на опозицията.

Луиш Монтенегро опитва да сформира правителство на малцинството

Луиш Монтенегро опитва да сформира правителство на малцинството

Португалия има най-разкъснаия си парламент от половин век насам