Правителството на Япония, начело с премиера Наото Кан, лидер на демократическата партия на Япония, подаде оставка. Решението е взето във връзка с кадровите промени в правителството с цел подобряване на работата му.

Очаква се премиерът Наото Кан да назначи няколко нови министри, които да помогнат в усилията за фискални реформи и облекчаване на търговските политики.

Кан, борещ се с ниския си рейтинг, заяви по-рано, че ще смени някои членове на правителството и от ръководството на управляващата Демократическа партия преди започващата този месец 150-дневна сесия на парламента.

Окончателният състав на новото правителство все още не е утвърден, но едно от новите назначения вече е известно. Става дума за поста на министър на финансово-бюджетната политика, който ще бъде зает от 72-годишния бивш министър на финансите Каоро Йосано. Известно е, че поста си губи и министъра на търговията Акихиро Охата.

Освен това в състава на новото правителство не попада и генералният секретар Есито Сенгоку. Тази длъжност е намира на второ място в йерархията след министър-председателя. Сенгоку ще бъде заменен от 46-годишния Юкио Едано. Поста на транспортен министър напуска и Сумио Мабути.

Останалите министри, в това число и финансовият министър Есихико Хода, както и министърът на отбраната Тосими Китадзава, ще продължат да работят и в новия кабинет.

Официално съставът на новото правителство ще бъде обявен тази вечер.