В НАТО се подготвяли да бомбардират съветските подводници с магнити, пише списанието за международна политика The National Interest, цитирано от руски медии.

Според изданието, в пика на студената война Алиансът не продължи (тази идея - б.р.) - бившият Съветски съюз имаше 300 дизелови електрически подводници, а също и атомни подводници. Затова стратезите на НАТО се опасяваха, че проблемът може да бъде решен само по ядрен път - т.е. да нанесе ядрени удари по базите на подводници на бреговете на бившия СССР.

Имаше и реалистични предложения - например, системата за звуково наблюдение. Това е верига от подводни микрофони, която се използва за търсене на подводници и продължава да работи до сега. 

Френска подводница, изчезнала през 1968 г., е открита в Средиземно море

Френска подводница, изчезнала през 1968 г., е открита в Средиземно море

Това е успех, облекчение и технически подвиг

Единствено другите идеи са били "комични" и налудничави, пише изданието. Предлагали, например, да се изсипват магнити от въздуха, които при прикрепване към корпуса на подводницата да предизвикват шум, който издава местоположението на подводния съд. Освен това, отбелязва изданието, за да снеме от подводницата тези магнити, е нужно време, а това би понизило бойната готовност на съветския подводен флот.

Както пише списанието, Североатлантическият алианс не е приложил идеята в реалността. Гъвкави магнити се прикрепват към корпуса на няколко съветски подводници, които по-късно се разгръщат към пристанището, вместо да продължат курса. Единствено, както отбелязва изданието, ако ВМФ на СССР може временно да "изпрати в отпуск" двойка подводници, то в НАТО не биха могли да си си позволят това.

Военният политолог, преподавател Военния университет към руското Министерство на отбраната, кандидат на военните науки, полковник от резерва Владимир Карякин смята тези идеи за приумици.