Официалните представители на САЩ избягват контакт с руските си колеги на Световния икономически форум в Давос на фона на напрежението заради санкциите. Това обяви руският вицепремиер Аркадий Дворкович, цитиран от руските медии.

"Американците се крият от нас в Давос", обяви Дворкович по време на дискусия на форума в швейцарския курорт. "Това е малко село, но те не искат да разговарят", допълнил руският вицепремиер.

По думите му, той е готов за контакти с членове на американската делегация. "Не Русия се крие от диалог", коментирал още Дворкович.

САЩ готвят "Доклада Кремъл", в Москва са изнервени

САЩ готвят "Доклада Кремъл", в Москва са изнервени

Една седмица до деня "хикс"...

Американският президент Доналд Тръмп се очаква да пристигне днес в Давос на фона на нарастващите опасения сред елита на Русия за потенциалното въздействие на списъка с "олигарси" на Министерството на финансите на САЩ, които са смятани за приближени до Владимир Путин. Крайният срок за изпращането на списъка в Конгреса на САЩ е 29 януари.

"Докладът Кремъл", възложен от закон, който има за цел да накаже Кремъл за предполагаемата намеса в американските президентски избори през 2016 г., се очаква да се превърне в черен списък на заможни руснаци с връзки с властимащите в Русия. Американските конгресмени очакват докладът да даде основа за бъдещи наказателни мерки срещу Русия, която вече е подложена на санкции за анексирането на Крим от Украйна през 2014 г.

"Санкциите не са най-важното нещо на света", изтъкна Дворкович, допълвайки: "Това е незначителен въпрос, който не бива да обсъждаме прекалено много време. Трябва да работим все по-ефективно."