В Москва завършиха двудневните преговори по иранската ядрена програма, в които участваха шесторката  международни посредници и представители на Иран, предаде агенция „Новости".

След приключването на срещата първата дама на европейската дипломация Катрин Аштън заяви, че изискванията на шесторката към иранската ядрена програма остават в сила.

Тя допълни, че форматът „3+3" остава единен в търсенето на дипломатическо решение по проблема и се стреми да убеди Иран да следва изискванията на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН по иранската ядрена програма, както и да си сътрудничи с МААЕ

По думите на Аштън, форматът „3+3" е потвърдил балансираното предложение, което беше направено през миналия месец в Багдад - Иран да спре дейностите си по обогатяване на уран до 20% и за закрие ядрения си завод.

На свой ред секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Саид Джалили заяви, че обогатяването на уран за мирни цели на всички нива е неотменимо право на Иран.
Той допълни, че представителите на щесторката са  отчели комплексната позиция на Иран, изложена на срещата, и са заявили, че е необходимо време, за да бъде обмислена тази позиция.

Джалили определи преговорите в Москва като „по-сериозни и реалистични" от предишните.  По думите му, в руската столица е направена точна оценка на предложенията, които бяха отправени към Иран на срещата през май т.г. в Багдад  и е приветствала позицията, която тогава зае иранската страна.

Катрин Аштън заяви, че скоро предстоят „технически дискусии", след което тя ще се срещне със Саид Джалили.

Главата на европейската дипломация поясни, че след  състоялите се днес 5 пленарни заседания се виждат разминавания в двете съществуващи позиции по проблема с иранската ядрена програма.

Шесторката международни посредници, в която влизат САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Русия и Китай, съвместно с МААЕ от 2003 г- се опитва да убеди Иран да спре дейностите по обогатяване на уран, позволяващи създаването на ядрено оръжие.

Днеините преговори продължиха повече от 9 часа. Паралелно с пленарните заседания на форума в Москва се проведоха редица двустранни срещи.
Страната домакин беше представлявана от руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.