Съединените щати и Китай не успяха да постигнат съгласие по важни въпроси за намаляване на търговския дефицит на САЩ в Китай, което поставя под съмнение отношенията на президента Доналд Тръмп с Пекин, съобщава Reuters.

Двете страни имаха "честен обмен" на мнения, но не успяха да се споразумеят за най-важните двустранни търговски и икономически въпроси, които бяха приоритетни за Съединените щати, съобщава пред агенцията анонимен източник, приближен до Белия дом.

САЩ започнаха първия кръг търговски преговори с Китай

САЩ започнаха първия кръг търговски преговори с Китай

Време е да балансираме нашите търговски и инвеститорски отношения

Темите за дискусия бяха исканията на САЩ за достъп до китайските пазари на финансови услуги, намаляването на излишъка от китайски капацитет за стомана, намаляването на автотранспортните такси, съкращаването на субсидиите за държавните предприятия, премахването на китайските изисквания за локализиране на данни и премахването на ограниченията за собственост на чуждестранни фирми в Китай.

От Белия дом няма нова информация за достъпа на САЩ до пазара на Китай.

"Китай разбира нашата обща цел да намали търговския дефицит, двете страни ще работят съвместно за постигането на тази цел", каза в кратко изявление министърът на финансите на САЩ Стивън Манчин и секретарят по търговията на САЩ Уилбър Рос.

Китайското посолство във Вашингтон реагира положително на изказванията, като заяви, че двете страни са постигнали значителен напредък в 100-дневните преговори и ще работят заедно за намаляване на търговския дефицит.