Правителството на Венецуела спира преговорите с опозицията поради екстрадирането на гражданин на страната Алекс Сааб от Кабо Верде в САЩ. Това съобщи в събота председателят на парламента Хорхе Родригес, който оглавява преговорната делегация на правителството.

"Във връзка с тези груби действия нашата делегация обявява, че спира участието си в диалога", каза той на пресконференция, която се излъчва по телевизия TeleSUR.

САЩ дават $336 млн. като помощ на Венецуела

САЩ дават $336 млн. като помощ на Венецуела

Промяна в политиката на Държавния департамент

"Това екстрадиране е поредният акт на агресия на САЩ срещу Венецуела, като се има предвид, че Алекс Сааб беше включен от страната ни като пълноправен участник в преговорния процес", каза Родригес. Каракас обяви решението си да включи дипломата в делегацията на 14 септември, след като Конституционният съд на Кабо Верде одобри екстрадицията на Алекс Сааб в САЩ, където той е обвинен в пране на пари чрез американската финансова система в полза на венецуелското ръководство .

Ройтерс съобщи, че властите на Кабо Верде са екстрадирали Сааб в САЩ. Каракас нарече екстрадицията му отвличане и нарушаване на правата на човека.

Пореден провал на преговорите за Венецуела

Пореден провал на преговорите за Венецуела

Правителствената делегация не се появи в Мексико

Алекс Сааб беше арестуван на 12 юни 2020 г. на летището на остров Сал като част от съвместна операция на властите на Кабо Верде и Интерпол. Те са действали въз основа на международна заповед за арест, издадена от САЩ. Сааб беше задържан по време на полет на частен самолет от Венецуела до Иран. Правителството на Венецуела протестира, че Алекс Сааб има не само дипломатически паспорт, но и статут на специален пратеник.

Правителството и опозицията на Венецуела започнаха преговори в Мексико на 13 август при посредничеството на Норвегия. По време на първия кръг страните подписаха меморандум за разбирателство, за да потвърдят готовността си за диалог.