Президентът на Армения Армен Саркисян прие техническата оставка на правителството, обявена по-рано от премиера Никол Пашинян. Това се казва в текста на указа, публикуван днес на сайта на арменския държавен глава, предаде ТАСС.

"Въз основа на член 130 от Конституцията приемам оставката на правителството", се казва в президентския указ.

Арменският премиер Никол Пашинян обяви по-рано днес, че подава оставка, за да се проведат предсрочни парламентарни избори в страната. До изборите той ще продължи да изпълнява функциите на ръководител на кабинета. След Пашинян правителството на страната също подаде оставка като част от техническата процедура. Ръководителят на кабинета добави, че ще се кандидатира за премиер от партията "Граждански договор" на предсрочните избори.

Премиерът на Армения: Подавам оставка през април

Премиерът на Армения: Подавам оставка през април

Пашинян ще остане на поста до изборите на 20 юни

Пашинян на 18 март, след политически консултации с президента Саркисян и лидерите на три парламентарни фракции, обяви, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 20 юни. След оставката Пашинян технически отново ще номинира кандидатурата си, а парламентарните фракции няма да избират нов премиер два пъти.

След това законодателният орган на страната ще бъде разпуснат и президентът на републиката ще назначи нова дата за предсрочни избори. Политическите експерти смятат за основен съперник на блока на Пашинян привържениците на втория президент Роберт Кочарян.

Армения отмени военното положение

Армения отмени военното положение

Решението е част от споразумение между премиера Никол Пашинян и опозицията