Черна гора се готви за още по-голям политически хаос преди решаващия вот в парламента в петък, който или ще отстрани министър-председателя на страната, или ще проправи пътя за нови избори. Това съобщава Euronews.

Във вторник премиерът на страната Здравко Кривокапич предупреди, че правителството му е на ръба на разпада и призова за нови избори.

Той е изправен пред вот на недоверие, иницииран от бившите му коалиционни партньори - Обединено реформаторско действие, либерална партия, ръководена от вицепремиера Дритан Абазович, която има само три места в парламента.

Но Кривокапич, който дойде на власт начело на широка коалиция през август 2020 г., включваща просръбски и проруски партии, както и либерали и малцинствени групи, твърди, че президентът на Черна гора Мило Джуканович и неговата Демократична партия на социалистите (ДПС) стоят зад усилията за неговата смяна.

Джуканович управлява Черна гора повече от 30 години и изведе страната до независимост от Сърбия през 2006 г. и до членство в НАТО през 2017 г., въпреки яростните възражения на Москва и протести в самата Черна гора.

Във вторник Кривокапич предупреди, че ако правителството му се провали, "концентрацията на политическата власт ще премине в ръцете на победената ДПС и нейния председател".

"Призовавам тези, които ме обвиняват, че защитавам собствената си позиция, да върнат мандатите си на гражданите и да проверят легитимността на новата си политическа платформа на предсрочни парламентарни избори", заяви Кривокапич.

Политическата драма в Черна гора вероятно ще продължи да възпрепятства присъединяването на страната към ЕС, което се подкрепя от всички политически партии и от голяма част от черногорците.

ЕС недвусмислено подкрепя еврочленството на Западните Балкани, но и 2030-а остава мираж

ЕС недвусмислено подкрепя еврочленството на Западните Балкани, но и 2030-а остава мираж

Членството на шестте страни ще е някога в бъдещето