Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски публично нападна България по време на Срещата на върха на Европа, съобщи БНТ.

На форума е и българският вицепрезидент Илияна Йотова, която преди него имаше изказване за отношението на РСМ към българите.

Системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония представи вицепрезидентът Илияна Йотова на общия дебат "Обединени за Европа", който се проведе в рамките на IV Среща на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия. В контекста на основните принципи на организацията за зачитане на човешките права вицепрезидентът припомни поредицата от случаи на агресия срещу хора заради заявената им българска идентичност, както и приемането на специалния закон срещу сдруженията.

Пред Съвета на Европа Йотова се оплака от отношението към българите в РСМ

Пред Съвета на Европа Йотова се оплака от отношението към българите в РСМ

Вицепрезидентът потвърди българската позиция срещу войната в Украйна

"Начинът на говорене, широко използван от България спрямо Северна Македония, за съжаление, много наподобява говоренето на Руската федерация за Украйна. Неприемливо е неверни и безпочвени обвинения да се използват злонамерено за политически цели в този решаващ момент за историята на Европа", каза той.

Северна Македония е международно призната за успешен пример за функциониращо мултиетническо общество и демокрация. Всички международни правозащитници в докладите си потвърждават този факт. Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са напълно безпочвени и идват от страна, която проявява неуважение към решенията на Европейския съд за правата на човека и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права", каза Ковачевски, цитиран от БНТ.