Двама бивши премиери на Гърция и осем бивши министри бяха замесени в предполагаем корупционен скандал, в който участва швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис", съобщава "Франс прес", позовавайки се на съдебен източник.

Гръцки прокурори за борба с корупцията са поискали от парламента да предаде всички документи, свързани с предполагаемия подкуп в светлината на предполагаемото участие на бившите министри, които са били във властта между 2006 и 2015 г. - преди настоящото правителство да дойде на власт, уточнил източникът.

Не се споменават имената на въпросните бивши премиери и министри.

Магистратите също така са започнали разследване за корупция срещу мениджър в гръцкия клон на "Новартис", на когото му била наложена забрана да напуска Гърция.

През април миналата година гръцкият парламент гласува за започване на разследване на скандали в сферата на здравеопазването, като управляващото ляво правителство на СИРИЗА изтъкна, че бивши правителства на социалистите (ПАСОК) и консерваторите (Нова демокрация) в продължение на десетилетия са разрешавали на фирми в сферата на здравеопазването да надписват сметката на болници за оборудване, доставки и лекарства в замяна на рушвети.

Министърът на правосъдието на Гърция Ставрос Контонис заяви по онова време, че "Новартис" вероятно е подкупвала "хиляди" лекари и държавни служители да рекламират продуктите ѝ и да продължават да продават по-скъпи от нормалното лекарства, дори след като страната беше ударена от икономическа криза през 2010 г. и се наложиха големи съкращения на държавните бюджети, оставяйки мнозина гърци без достъп до достъпни лекарства.

"Новартис" излезе с изявление, в което се посочва, че били "запознати с информациите в медиите за нашите бизнес практики" в Гърция и че продължавали да сътрудничат на властите.

Множество хора са били разпитани по време на разследването, започнало през 2016 г., като прокурори са тършували в помещения на "Новартис" край Атина в началото на 2017 г., за да събират доказателства.