Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да преразгледа връщането на правото на глас на Русия в организацията - това поиска председателят на мониторинговата комисия на ПАСЕ, Роджър Гейл, който е и водач на британската делегация в асамблеята.

Той излезе със специално изявление след множеството прояви на полицейско насилие в Москва срещу протестиращи граждани.

"Само преди няколко седмици ПАСЕ гласува за възстановяването на правата на Руската Федерация, но вече стана ясно, че Русия няма намерение да изпълнява ангажиментите си и да спазва стандартите на ПАСЕ . Надявам се, че министрите ще разгледат въпроса през септември и ще можем да се върнем към него на заключителната си пленарна сесия през октомври." - посочва Гейл в обръщението, публикувано във Фейсбук от постоянния представител на Великобритания в Съвета на Европа Кристофър Ивън.

Гейл подчертава, че полицейското насилие в Москва, което беше видяно от целия свят, е нечувано и недопустимо. По думите му, жестокостта, с която силите за сигурност са пребивали демонстрантите с палки, са "недопустими, в което и да е цивилизовано общество".

Той заявява също, че Русия нарушава Конвенцията за правата на човека, а начинът, по който руските власти реагират на мирните протести, ясно показва защо мнозинството от британските представители в ПАСЕ се обяви против връщането на правото на глас на руската делегация.

Според световния Индекс на демокрацията Русия е в групата страни с авторитарни режими. В класацията тя е на 144-о място от 167 страни.

Възмущение в Европа и бойкот заради връщането на Русия в ПАСЕ

Възмущение в Европа и бойкот заради връщането на Русия в ПАСЕ

Седем делегации се оттеглиха…

Припомняме, след проявената жестокост срещу мирните демонстранти в Москва руският опозиционер Гари Каспаров публикува много остро отворено писмо до германския външен министър Хайко Маас заради ключовата му роля за връщането на Русия в ПАСЕ. Той директно заявява на Маас, че с действията си германската страна укрепва режима на Путин. По думите му, с оглед на влиянието на Германия в Европа, подкрепата на Маас за връщането на Русия в ПАСЕ е имала решаваща роля.

"Нима Русия прекрати агресията си в Украйна? Върна ли й Крим, както изисква международната общност? Нима бяха освободени 24-мата украински моряци, похитени в международни води? Или може би в путинска Русия настъпи либерализация по отношение на човешките права и демократичните стандарти, както изисква Съветът?" - написа Каспаров.

"За Путин е необходимо да си купи лоялност и той намери услужливи партньори като вас в Германия и в други части на Европа." - казва още русикят общественик.

Той посочва, че присъствието на Русия в ПАСЕ е подигравка със стандартите на Съвета в сферата на човешките права и орпеделя като лицемерен аргумента, че връщането й е необходимо, за да могат руските граждани да се обръщат към Европейския съд.   

"Единственият реален натиск срещу Путин е заплахата за властта му в Русия, а единствената истинска реформа е Путин да си отиде." - обобщава Каспаров.

Гари Каспаров пише на Хайко Маас и очаква добри новини

Гари Каспаров пише на Хайко Маас и очаква добри новини

Лицемери, говорещи за справедливост и демокрация само докато не се появи нов газопровод!