Палестинската полиция от сектора Газа обяви, че е успяла да осуети метеж, предизвикан от радикалната групировка „Войните на Алах".

Движението е известно с целта си - създаване на ислямски емират в сектора Газа и със симпатиите и връзките си с „Ал Кайда".

В рамките на два дни обаче - петък и събота - при сблъсъци са загинали 22 души, сред които 6 полицая и 6 мирни жители.

Сред загиналите е и лидерът на организацията Абдел Латиф Муса, който обаче се е самовзривил още в началото на боевете.

Напрежението в град Рафах, южната част на Газа, започна по време на петъчната молитва, когато. Абдел Латиф Муса, който е и религиозен служител, се появил в джамията, заедно с група въоръжени свои сподвижници. Така демонстративно е нарушил забраната на властите за носене на оръжие.

Според очевидци въоръжените мъже са били повече от 100 и са дали клетва, че ще умрат, но няма да предадат светинята в ръцете на отстъпниците. Движението "Войните на Алах" обвинява Хамас и Фатах, че са предатели спрямо нормите на исляма.

В реч той обявил останалите палестинци за безбожници и призовал към въоръжена отнеманена контрола от движението Хамас и въвеждане в Газа на законите на Шериата.
После бунтовниците се барикадирали в джамията, а полицията отцепила района.

Престрелките продължили през цялата нощ, а в момента в град Рафах продължават арестите на членове на „Войните на Алах".

Град Рафах е блокиран, а достъпът до него е забранен за всички външни лица, включително и журналисти.

Макар и също по-радикално движение, Хамас се старае да се позиционира като прагматична политическа сила, която има за цел да разреши проблема на палестинския народ.

Тя се въздържа от пълно налагане на нормите на исляма и се противопоставя на групировки и движение, които отказват да признаят монопола й в сектора Газа.

Хамас обвинява „Войните на Алах" за серия от взривове в ресторанти, кафенета и нападения на местни християни и чужденци.