Германски прокурори обявиха, че са прекратили разследването на телевизионния комик, който написа обидно стихотворение за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, позовавайки се на липсата на достатъчно доказателства, че той е извършил престъпление, съобщава „Асошиейтед прес”.

През април германското правителство удовлетвори искане от страна на Турция да се позволи съдебно преследване срещу Ян Бьомерман за обида на чуждестранен държавен глава. Германското законодателство изисква правителството да даде разрешение преди прокурорите да могат да преценят дали да бъде повдигнато обвинение.

Бьомерман прочете стихотворението по германската обществена телевизия ZDF, за да илюстрира това, което по думите му няма да бъде позволено в Германия, противопоставяйки го с друга сатирична песен, излъчена по рано по същия канал, която също се пошегува с Ердоган и разгнeви Турция.

Германското външно министерство получи устна нота от Анкара с призив за юридически мерки срещу Бьомерман. На 15 април канцлерът Ангела Меркел заяви, че германското правителство е решило да удовлетвори искането на турската страна и няма да пречи на започването на наказателно преследване срещу сатирика. 

Прокурорите в Майнц, където се намира седалището на ZDF, отбелязаха в изявление, че „престъпни действия не могат да бъдат доказани с необходимата сигурност”.