Президентът на Ирак Джалал Талабани обяви, че няма да подпише заповедта за екзекуция на бившия вицепрезидент Тарик Азиз. Не, няма да подпиша заповедта, защото съм социалист, заяви той, цитиран от АФП.

Като аргумент за решението си Талабани изтъкна факта, че Азиз е християнин и човек на над 70-годишна възраст.

Припомняме, 74-годишният Азиз беше единственият християнин-католик сред състоящия се главно от сунити най-близък кръг на Саддам Хюсеин. Агенцията припомня, че Ватикана и Русия призоваха властите в Ирак да не изпълняват смъртното наказание заради възрастта и влошеното здравословно състояние на осъдения.

Азиз вече излежава присъда от 15 години затвор за съучастие в екзекутирането на 42 търговци през 1992, обвинени в спекула. Той има и седемгодишна присъда за принудителното разселване на кюрди в Северен Ирак.

Вторият човек след Саддам Хюсеин бе осъден заради ролята му в преследването на шиитските религиозни партии по време на режима.

Името на Тарик Азис се свързва с времето на нахлуването на Ирак в Кувейт през 1991г. Тогава той бе начело на иракската дипломация и се превърна в ерудираното лице на режима на международната сцена.