Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеков поиска да се обмисли възможно анулиране на резултатите от парламентарните избори, проведени на 4 октомври, съобщава "Спутник".

Взимайки предвид настоящата ситуация, държавният глава препоръча на Централната избирателна комисия да провери внимателно сигналите за изборни нарушения и в случай на необходимост, да анулира резултатите от парламентарния вот, заяви говорителката на Президентството Толгонай Стамалиева.

По нейни думи президентът остава в Бишкек.

120 ранени след протеста в Киргизстан

120 ранени след протеста в Киргизстан

В киргизката столица Бишкек избухнаха сблъсъци след вота

"Контролира ситуацията и изрази убеденост, че всички политически сили ще поставят интересите на нацията над своите собствени и ще предотвратят разделение на обществото. Президентът полага усилия да насочи страната към легитимност", увери говорителката.

Припомняме, хиляди недоволни граждани, привърженици на партиите, които не успяха да преминат изборния праг от 7%, излязоха на улицата с обвинението, че при провеждането на вота са били извършени редица изборни нарушения.

Протестите прераснаха в сблъсъци с органите на реда. Тази нощ демонстрантите щурмуваха Белия дом в Бишкек - седалище на парламента и президентството, след което се отправиха към Комитета за националната сигурност с искане за освобождаването на бившия президент Алмазбек Атамбаев (2011-2017) и бившият премиер Сапар Исаков (2017-2018).

Десетки задържани след многохиляден протест в Киргизстан

Десетки задържани след многохиляден протест в Киргизстан

След изборите, които опозицията обяви за нечестни