Владимир Воронин напуска поста президент на Молдова. Това съобщи представител на комунистическата партия, цитиран от агенция Новости.

Владимир Воронин ще съсредоточи вниманието си на работата с депутатите от комунистическата партия, посочва източникът.

Според конституцията на Молдова ако парламентът не избере нов държавен глава, за което на управляващото мнозинство не достигат осем гласа, то законодателният орган ще бъде разпуснат и ще обявена дата за нови предсрочни парламентарни избори.

Това може да стане обаче не по-рано от началото на следващата година, тъй като според основния закон повече от два пъти годишно не могат да се провеждат парламентарни избори.

През 2009 година молдовците гласуваха вече два пъти - на 5 април и на 29 юли.

Оставката на президента Воронин показва, че комунистите са решили да бъдат твърда опозиция и нямат намерение на правят никакви компромиси със парламентарното мнозинство, което сформираха Либерално демократическата партия, Либералната и Демократическата партия и алианс „Наша Молдова".
Те разполагат с 53 мандата, а комунистите с 48.

Това е поредния политически колапс в Молдова тази година, след като протести заляха големите градове след първите парламентарни избори.

Обвиненията за много изборни нарушения доведоха до това, че и Конституционният съд поиска повторно преброяване на бюлетините. Това бе подкрепено от президента Воронин.

Вторите избори обаче не доведоха до значително различни резултати.