Президентът на Полша Анджей Дуда внесе проектозакон, насочен към повишаване на отбранителната готовност на държавата, цитирайки нови форми на заплаха от Русия. Това предават от Reuters по информация на Бюрото за национална сигурност (BBN) от днес.

Според предложението общото и оперативното военно командване ще бъдат обединени в един съвместен орган. Проектът също така предвижда нови планове за постоянна отбрана, които да гарантират способността на армията да реагира незабавно на внезапни заплахи, и има за цел да засили потока от информация и координацията между гражданските и военните власти на Полша.

"Предложението предвижда въвеждане на промени във военните и невоенните области, засилване на способностите за противодействие на хибридни и неизвестни заплахи и пряка въоръжена агресия", пише още в изявление на BBN.

В текста е описано, че предложенията са "отговор на промените в средата за сигурност, включително нови форми на заплаха от Руската федерация, насочени срещу Полша и други страни от Европейския съюз и НАТО".

Припомняме, миналата година Полша увеличи разходите си за отбрана до над 4% от брутния вътрешен продукт - повече от насоките на НАТО - в отговор на това, което властите във Варшава виждат като нарастващи заплахи след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Полша увеличава числеността на армията си

Полша увеличава числеността на армията си

Варшава вдига ударно разходите за отбрана