Николас Мадуро спечели президентските избори във Венецуела. Това сочат частичните резултати, публикувани от Избирателния съвет, съобщава БиБиСи.

Ръководителят на Националния избирателен съвет (CNE), Елвис Аморосо, който е близък съюзник на Мадуро, обяви, че след преброяване на 80% от гласовете президентът Мадуро има 51,2% от вота, в сравнение с 44,2% за основния му опонент.

Опозицията съзря измама при броенето на гласовете и даде заявка, че ще оспори изборните резултати. Опозицията се обедини зад кандидатурата на Едмундо Гонсалес в опита си да свали Мадуро, който е на власт от 11 години.

Социологическите проучвания даваха предимство на Гонсалес пред действащият президент.

От 25 години социалистическата партия PSUV е на власт - първо под ръководството на покойния президент Уго Чавес, а след смъртта му през 2013 г., под ръководството на Николас Мадуро. Партията пое контрол не само върху изпълнителната и законодателната власт, но и върху голяма част от съдебната власт.

Гласуването във Венецуела е машинно. Гласоподавателите натискат бутон, определен за предпочитания от тях кандидат на машина за гласуване. Електронните резултати се изпращат до централата на CNE, но машината отпечатва и хартиена разписка, която след това се поставя в урна.