Депутатката от Върховната рада (парламента) на Украйна от партия "Слуга на народа" Елизавета Богуцкая обясни отказа си да подкрепи законопроекта за пенсиите на жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) с техните проруски настроения, съобщава украинската телевизия "112".

"Как ще се определи какви са възгледите на тези пенсионери? Подкрепят ли Русия или не?", настоя депутатката.

Тя също изразила мнение, че подобна ситуация ще бъде плюене по тези, които са напуснали Донбас и са отишли в подконтролна на Киев територия и досега не са получили никакви средства.

Вчера Върховната рада започна повторно първо четене на законопроект за пенсиите за жителите на неконтролираната от официален Киев територия на Донбас.

Украинският външен министър Вадим Пристайко заяви през септември миналата година, че Киев възнамерява да възобнови изплащането на пенсии на жителите на ДНР и ЛНР, но не посочи срокове.

Киев спря да изплаща пенсии и заплати на служителите в бюджетната сфера в Донбас от лятото на 2014 г. От април 2015 г. властите на ДНР и ЛНР започнаха самостоятелно да изплащат пенсии на жителите, а през май - и заплатите на държавните служители. Зад ДНР и ЛНР стои Русия.