Проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) публикува разследване, което твърди, че приятели и роднини на руския президент Владимир Путин контролират около 24 млрд. долара.

Повечето от хората от неговия най-приближен кръг, като Юрий Ковалчик, Генадий Тимченко и братята Розенберг, са свързани с петролни и газови активи или държавни компании, твърдят авторите на разследването. Те също така назоваха хората, които се разглеждат като "проксита" на Путин: Михаил Шеломов, Сергей Ролдугин и Петер Колбин.

Проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията е особено заинтересован от Шеломов, който се оказва първи братовчед, след като е бил отстранен. Сега той е старши специалист в "Совкомфлот", чийто официален доход е около 8 400 долара годишно, докато Accept (неговата компания, базирана в Санкт Петербург) има активи на стойност от 573 млн. долара.

Компанията е създадена през 2004 г., когато е получила заем от 18 млн. долара с 5 процента годишна лихва от Santal Trading Corporation, офшорна компания в Панама. След това Accept е закупила акции на банка "Россия", също свързана с Путин, както и дял в застрахователната компания Sogaz, която е била оценена на близо 200 млн. долара през 2013 г. Компанията също така контролира 320 млн. долара чрез Platinum, която OCCRP свързва с Аркадий и Борис Ротенберг.

Авторите на разследването подчертават, че на името на Путин няма регистрирани сериозни активи.

Проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) е консорциум от разследващи центрове, медии и журналисти, действащи в Източна Европа, Кавказ, Централна Азия и Централна Америка.