Журналистът Андрей Захаров, който от години следи дейността на ЧВК "Вагнер", пише, че преди смъртта на ръководителят на ЧВК Евгений Пригожин Путин му е поставил условие да не се намесва във войната и политиката спрямо Украйна на Русия.

Според информация на Захаров, който пък се позовава на свои източници, след пуча през юни месец, Пригожин се е срещал поне два пъти с Владимир Путин. Твърди се, че по време на втората среща Путин е поставил условие на Пригожин: той да се занимава със "страни в далечна чужбина" като Африка и Сирия и да не се намесва в Украйна и вътрешните работи на Русия.

Едновременно с това обаче Министерството на отбраната е започнало да възпрепятства дейността на ЧВК "Вагнер" както в Африка, така и в Сирия.

Според Захаров малко преди катастрофата заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров е пристигнал в Сирия, където е провел разговори с местните власти. След това сирийските власти са поискали ЧВК "Вагнер" да напуснат Сирия до края на септември.

Също така министърът на отбраната Сергей Шойгу е помолил външния министър Сергей Лавров да инструктира чрез руското посолство Дамаск да не приема от други страни самолети, които са използвани от ЧВК "Вагнер", например самолети на Министерството на отбраната на Централноафриканската република. И като цяло на частната военна компания е било забранено да използват руски военни самолети за ротация и доставка на стоки.

Аналогични преговори са проведени, по данни на журналиста, и с властите в Либия.

Като условие за експулсирането на ЧВК "Вагнер" от страната е предложено силите на наемниците да бъдат заменени със структури на Министерството на отбраната.

На този фон Евгений Пригожин, заедно с ръководството на ЧВК "Вагнер", са отлетели от Мали за Москва, където е проведена поне една среща с член на Съвета за сигурност, и едва след това е отлетял за Санкт Петербург. Именно по време на този полет вечерта на 23 август самолетът се е разбил в небето над Тверска област.

Днес Следственият комитет потвърди смъртта на Пригожин въз основа на резултатите от молекулярно-генетични изследвания.

Питате се какво смята да прави Министерството на отбраната с "Вагнер"? Все ое не е съвсем ясно, но изглежда омразният Картаген трябва да бъде разрушен и покрит със сол. Тоест, отидете в други частни военни компании (ЧВК), отидете в Министерството на отбраната, забравете името "Вагнер" - но засега няма ясна концепция какво да се прави с империята на Пригожин, коментира Захаров. Действително, в Африка и Сирия тази империя не е просто военна структура, това са и договори, свързани с добива на нефт, газ и злато. Тоест, налага се да унищожите Картаген, но и да вземете всичко ценно. А в същото време всичко е законно регистрирано на хора, близки до Пригожин, някои от тях починаха с него.