Евгений Пригожин, ръководител на частната военна компания "Вагнер", предизвиква украинския президент Володимир Зеленски на боен двубой.

Във видеоклип Пригожин казва: "Владимир Александрович, току-що се приземихме и бомбардирахме Бахмут. Утре ще се кача в МиГ-29, ако искаш, ще се срещнем в небето. Ако спечелите, получавате Артьомовск (руското име на Бахмут, бел.ред.). Ако не, ще продължим към река Днепър."

Във видеото, публикувано от пресслужбата на Пригожин, се твърди, че той се намира в руски изтребител Су-24, пише Der Standard.

Пригожин редовно използва подобни формулировки, за да представи себе си като боец на фронта и частната си армия като основен фактор за руските военни операции в Източна Украйна.

Украинската Рада призна ЧВК „Вагнер“ за международна престъпна организация

Украинската Рада призна ЧВК „Вагнер“ за международна престъпна организация

Както и на всички руски частни военни компании

Украински офицер днес заяви пред "Настоящо време", че руската армия е окупирала повече от една трета от града - индустриалната зона и частния сектор покрай реката - и ситуацията там е "обективно трудна". Сега градът е под постоянен, систематичен минометен обстрел на противника", казва Денис Ярославски, командир на едно от украинските подразделения. Река Бахмутка разделя Бахмут на две неравни части. Източната част се състои предимно от частни къщи, а в северния край има индустриална зона. В продължение на няколко месеца постоянно се съобщава за боеве в тези райони.

Руснаците са поели огневия контрол върху двата основни пътя, водещи от украинския тил към Бахмут, и се опитват да отрежат трайно пътищата за снабдяване на града.

Офицерът също така потвърди, че Бахмут вече се щурмува не от бойците на ЧВК "Вагнер", а от редовни части.

От месеци руската армия щурмува Бахмут, до този момент неуспешно, но в последния месец основните усилия да армията на Кремъл беше насочена натам. Според военни експерти това се дължи преди всичко на руската тактика в битката за Бахмут - тъй като артилерийските боеприпаси са оскъдни, Москва все повече разчита на пехотата и то без оглед на загубите.

Русия се придържа към фронталните атаки срещу Бахмут, който е превърнат в крепостна зона от Киев много преди войната.

Стратегическото значение на Бахмут се оспорва от експертите, но не и символичното значение за украинската съпротива.

Зеленски призна: Ситуацията около Бахмут от ден на ден е по-тежка

Зеленски призна: Ситуацията около Бахмут от ден на ден е по-тежка

Русия хвърля нови сили, за да превземе града