Преговорите за доставка на 36 френски изтребители Рафал (Rafale) за Военновъздушните сили на Индия за приключили, при това доставчикът Dassault Aviation е съгласен да намали цената от €10 млрд. до 7,25 млрд. евро, съобщи ТАСС, позовавайки се на The Economic Times. Половината от сумата - 50% ще бъде инвестирана в развитие на индийската отбранителна промишленост.

"Всички преговори практически са приключили, при това ни се отдаде да получим отстъпка за стойността на 36 Рафал-а от 10 на 7,25 млрд. евро, заяви източник в министерството на отбраната на Индия.

"Френската страна също се съгласи да предаде 16 технологии, които са критично важни за развитието на индийската авиация, в това число по реактивните двигатели, а така също и да инвестира 50% от стойността на сделката във военнопромишления комплекс на Индия", допълни източникът.

Той допълни, че "Франция е изразила готовност да инвестира 1 млрд. евро за възраждане на проекта на индийския реактивен двигател Kaveri, за да снабди усъвършенстваните мотори на изтребителите Tejas (лек многоцелеви изтребител с един двигател от четвърто поколение, разработен от Индия - б.пр.) за индийските ВВС до 2020 година".

По думите на служителя, "окончателният доклад за резултатите от дългите преговори е предаден на офиса на премиера и сделката може да бъде одобрена на предстоящото заседание на комитета по безопасност на индийското правителство".

"Подписването на договора за Рафалите има решаващо значение за Франция, която претърпя неуспех с изтичане на секретни документи за проекта на подводница Scorpene, шест от които се изграждат в корабостроителница в Мумбай", отбелязва изданието. Източници от индийското военно министерство са твърдо уверени, че "с това сътрудничество с френската корабостроителница DCNS са приключили и на предложението й за още три подводници ще бъде даден отказ".