Британският принц Уилям направи изненадваща визита в Полша, за да благодари на британските и полските войски, участващи в предоставянето на подкрепа за Украйна, преди да се срещне с бежанци, които са избягали от конфликта с Русия, съобщава Ройтерс.

Престолонаследникът на британската корона пътува до Жешов в Югоизточна Полша, където трябваше да се срещне с министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак и да разговаря с членове на полските отбранителни сили и британски войски, базирани там.

Британските военни в Полша са част от натрупването на сили на НАТО на източния фланг след нахлуването на Русия в Украйна.

Пътуването на кралската особа, което не беше оповестено предварително, се провежда при строги мерки за сигурност.

Тук съм, защото искам лично да благодаря на полските и британските войски, които работят в тясно и решаващо партньорство. Искам също така да отдам почит на вдъхновяващата човечност на полския народ. Вие отворихте сърцата си толкова, колкото и домовете си, заяви принц Уилям.

След военните ангажименти принцът на Уелс ще пътува до Варшава, за да посети център за настаняване, в който са настанени около 300 украински жени и деца украинци, избягали от войната. Също така принцът ще положи венец на гроба на Незнайния воин в полската столица преди да се срещне с президентът на страната Анджей Дуда.