Принц Хамза бин ал-Хюсеин, бивш наследник на трона на Йордания, който беше поставен под домашен арест миналата година, обяви, че се отказва от кралската си титла в знак на протест срещу настоящата политика на Йордания, информира Агенция Ройтерс.

Хамза беше обвинен миналия април в опит да дестабилизира монархията в заговор, вдъхновен от чужбина, но беше пощаден от наказание, след като се обрече на вярност на крал Абдула, неговия полубрат.

В писмото, публикувано в профила му в Туитър, Хамза заяви, че това, на което е бил свидетел през последните години, го е затруднило да одобри политиките, провеждани от институциите на Йордания.

"Стигнах до извода, че личното ми убеждение и принципите, които баща ми (покойният крал Хюсеин) ми е насадил, не са в съответствие с пътя, директивите и съвременните методи на нашите институции", написа той.

42-годишният Хамза беше обявен за престолонаследник, когато крал Хюсеин почина през 1999 г. и Абдула стана крал, но загуби тази титла пет години по-късно, когато Абдула определи собствения си син за наследник.

Миналата година той беше поставен под домашен арест след обвинения в корупция и авторитарно управление. Враждата разтърси имиджа на Йордания като убежище на стабилност в непредсказуемия Близък изток.

Бивш кралски съветник и непълнолетно лице с кралско потекло по-късно бяха осъдени на 15 години затвор за участие в предполагаем заговор за довеждане на Хамза на власт.

Миналия месец Хамза изнесе извинение, в което обеща да не действа против интересите на йорданските владетели.

Изявлението му беше кратко. Той заяви, че ще продължи да служи на Йордания в личния си живот, без да споменава краля или каквато и да е бъдеща роля за него.

Войната в Украйна нямало да наруши мира в Близкия изток

Войната в Украйна нямало да наруши мира в Близкия изток

Това е мнението на краля на Йордания