Десетки хиляди поддръжници на Фатах се стекоха на демонстрация на главния стадион в град Газа в подкрепа на движението в неговата все по-ожесточена борба с ислямистите от Хамас, информира АП.

Под аплодисменти и изстрели във въздуха лидерът на Фатах в Газа Мохамед Далан изнесе реч пред множеството.

Демонстрацията дойде почти едновременно с разпространяване на видеозапис с отвлечен представител на Хамас. Маскирани бойци на Фатах заплашват да разширят атаките си срещу Хамас, ако последната откаже да разформирова въоръжените си сили в Ивицата Газа.
Записът разкрива нова тактика в борбата между враждуващите палестински фракции.

Повод за демонстрацията бе годишнината от основаването на Фатах от Ясер Арафат, но трябваше да излъчи ясно послание към противниците, коментира АП.

Хамас се противопостави на хода от страна на президента на автономията Махмуд Абас за обявяване извън закона на силите на групировката.

Напрежението в палестинските територии силно се изостри след неуспеха на преговорите за правителство на националното единство и подкрепата на Абас за провеждане на предсрочни избори.

Хамас дойде на власт след изборите миналата година и непреклонната й позиция спрямо Израел доведе до изолация и икономическа криза в автономията, след като редица страни прекъснаха директните помощи за палестинското управление.