Световната програма по прехраната (WFP) съобщи, че заплахата от глад в Сирия е достигнала най-високото си ниво за 12 години конфликт в страната.

"Рискът от глад в Сирия нарасна до най-високото си ниво от 12 години насам - в момент, когато 70% от населението скоро може да не е в състояние да осигури храна за семействата си", цитира Al Arabiya изявление на WFP.

По данни на организацията 2,9 милиона души в Сирия са в непосредствена опасност от гладна смърт, а други 12 милиона души нямат достъп до стабилни източници на храна. Сирия е шестата страна в света с най-голяма продоволствена несигурност, като през последните три години цените на храните в страната са се увеличили около 12 пъти.

Нивото на недохранване при децата също се е повишило изключително бързо.

По-рано тази седмица изпълнителният директор на Световната продоволствена програма Дейвид Бийзли е заявил по време на посещение в Сирия, че ако международната общност не помогне на страната, светът може да се сблъска с нова вълна от масова емиграция от нея.

По оценки на ООН 90 % от населението на Сирия живее в бедност, тъй като икономиката на страната е засегната от въоръжен конфликт, суша, холера, пандемията COVID-19 и последиците от финансовата криза в съседен Ливан.