Горският пожар, който избухна в планински национален парк на испанския остров Тенерифе в сряда, се разпространи на 1800 хектара за 24 часа, докато пожарникарите опитват да овладеят огъня в силно пресечената местност, предава Ройтерс.

Периметърът на пожара се разшири до 22 километра, като обхвана сухи гори, покриващи двата хълма със стръмни клисури близо до вулкана Тейде - най-високият връх в Испания - затруднявайки достъпа до района.

Пожарникарите в четвъртък се опитват овладеят горския пожар, който накара властите да евакуират близо 4500 души.

"Пожарът е извън контрол... перспективите не са положителни", каза ръководителят на региона Фернандо Клавихо на вечерна пресконференция в столицата на Тенерифе Санта Круз.

"Целта ни за тази вечер е да спрем настъплението на огъня. Ще проведем операции по защита на имуществото на жителите", добави той.

Властите разположиха 17 самолета и общо 350 пожарникари и военен персонал. Допълнителни самолети за гасене на пожари пристигнаха от континентална Испания.

Вики Палма, съветник по горските пожари към съвета на Тенерифе, каза пред радио "Канариас", че очакваният спад на температурите през нощта до около 20 градуса по Целзий вероятно ще увеличи силата на ветровете в района.

Шефът на службите за спешна помощ на острова Педро Мартинес каза: "Не изключваме, че утре отново ще станем свидетели на интензивна пожарна активност".

Роза Давила, ръководител на съвета на Тенерифе, каза, че целият достъп до планините на острова, включително любимата на туристите планина Тейде, е затворен. "Правим това, за да предотвратим всякакви инциденти", каза тя.

Радио "Канариас" съобщи, че около 150 души са били евакуирани досега от шест села в слабонаселената зона в североизточната част на острова, съставена предимно от ферми и ваканционни домове.

Приют за кучета съобщи, че превантивно е евакуирал някои от най-уязвимите си кучета и тези с респираторни проблеми, за да не бъдат засегнати от дима.

Двете летища на Тенерифе работят нормално, добави обществената телевизия, цитирайки испанския летищен оператор AЕНА.

Миналата седмица гореща вълна на Канарските острови изуши много райони, повишавайки риска от горски пожари.

Това лято пожарникарите потушиха поредица от горски пожари на островите Гран Канария и Ла Палма, които са част от архипелага на Канарските острови.

Горски пожар опустоши 500 хектара в Източните Пиренеи във Франция

Горски пожар опустоши 500 хектара в Източните Пиренеи във Франция

Все още има опасност в района