Американските и китайски преговарящи разшириха търговските преговори с трети пореден ден, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че преговорите, насочени към прекратяване на търговската война с мита, "вървят много добре", съобщава "Тайм".

Двете страни не обявиха подробности, но азиатските фондови пазари приеха положително новината за удължаване на преговорите, които първоначално бяха планирани за два дни. Основният пазарен индекс на Хонконг нарасна с 2,3%, докато Токио се повиши с 1,3%.

Представителите се срещат лице в лице за пръв път, откакто Тръмп и неговият китайски колега Си Дзинпин се съгласиха на 1 декември да прекратят по-нататъшните действия за 90 дни.

Вашингтон настоява от Пекин промени, включително отлагане на планове за ръководеното от правителството създаване на китайски големи компании по роботика и други области. Европа, Япония и други търговски партньори споделят оплакванията на Вашингтон, че се нарушават задълженията на Пекин за отваряне на пазара.

Китайските власти заявиха, че Пекин може да промени плановете си в промишлеността, но отхвърля натиска да се откаже от това, което смята за път към просперитет и глобалното влияние. Те се опитват да намалят натиска за по-широки промени, като предлагат концесии, включително закупуване на повече американска соя, природен газ и друг износ.

Нито една от страните не посочва, че основната им позиция е променена. Икономистите твърдят, че 90-дневният период е твърде кратък, за да разреши всички конфликти в търговските отношения между най-голямата и втората по големина световна икономика.

Вчера, официална китайска медия предупреди, че Вашингтон "не може да тласне Китай твърде далеч" и трябва да избягва ситуация, която "излиза извън контрол".

 

Намаляващият икономически растеж в двете страни е увеличава натиска за постигане на споразумение. Продажбите на автомобили и имоти спадат, след като китайският растеж спадна до нива от 6,5%. През третото тримесечие икономиката на САЩ нарастваше с 3,4% на годишна база, но проучванията показват отслабване на потребителското доверие.

От своя страна Пекин е недоволен от ограниченията за износ и инвестиции в САЩ, което предполага, че може да изисква отстъпки.

Китайски представители се оплакват от контрола върху технологиите с двойна употреба с възможни военни приложения. Според тях, китайските компании са третирани несправедливо с оглед националната сигурност и предложенията за корпоративни придобивания, въпреки че почти всички сделки са одобрени непроменени.

Китай и САЩ постигнаха напредък на търговските преговори

Китай и САЩ постигнаха напредък на търговските преговори

Двете страни обаче все още не са готови да сключат споразумение