Главната прокуратура на Перу представи в понеделник т. нар. конституционна жалба срещу президента Дина Болуарте, която е подозирана в корупция. След като носените от нея луксозни часовници са предизвикали национален скандал, е възможно обвиненията да доведат до процедура по нейното отстраняване. Това предават от Reuters.

Според обвинението Болуарте е получавала подкуп по време на службата си.

Вчера министър-председателят Густаво Адриансен се подигра с жалбата, като я нарече "неправомерно, противоконституционно и незаконно" преследване.

По негови думи президентът няма да се разсейва от "политическия шум".

Перуанското правителство критикува обиска в дома на президента

Перуанското правителство критикува обиска в дома на президента

Самата Болуарте на този етап не е коментирала

Дина Болуарте, като бивш вицепрезидент, вече се е сблъсквала с разпити и полицейски нападки за използването на няколко часовника Rolex и други бижута, които изглеждат в противоречие със скромната ѝ обществена заплата. По случая тя е отрекла извършване на неправомерни действия с аргумента, че луксозните стоки са ѝ били дадени назаем от местен губернатор.

Жалбата за подкуп бележи втората конституционна жалба, пред която Болуарте е изправена по време на по-малко от двегодишното ѝ управление. Миналия ноември главният прокурор е подал жалба срещу президента заради нейното решение за справяне със смъртоносни социални вълнения след свалянето на нейния предшественик.

В края на 2022 г. тогавашният президент Педро Кастильо се е опитал незаконно да разпусне Конгреса преди гласуване за отстраняването му от длъжност. Неговото отстраняване и последвалият арест хвърлиха страната в седмици на гневни и понякога жестоки протести, отнели най-малко 40 живота.

Все по-нестабилното правителство на Перу е предявило претенции срещу няколко от предшествениците на Болуарте през последните години, като законодателите често играят водеща роля в стартирането на процедури по премахването на редица президенти.

Шест рокади в правителството на Перу

Шест рокади в правителството на Перу

Трима министри подадоха оставки, други бяха сменени по желание на президента Дина Болуарте